Хто буде володіти землею? Європа? Україна?

В Україні ще не виник ринок землі, у цивілізованому понятті цього визначення, але Європейський банк реконструціі та розвитку все-таки готовий надавати кредити під заставу ділянок землі. Це стало очевидно, після проведення зборів керуючих ЕБРР у столиці України, Києві.

Основний висновок зборів, це те, що несформованість ринку земельної нерухомості - основна перешкода України на дорозі реформ. Ну, властиво, це не новина - подібна думка висловлювалася й раніше, ЕБРР давно очікує скасування мораторію на приватизацію землі сільськогосподарського призначення - він повинен завершитися по прийняттю Законів "Про земельний кадастр" і про "Ринок земель", питання тільки коли це відбудеться.

На тлі прийдешньої продовольчої кризи, українська земля - кращий чорнозем у світі - в очах Європи стала стратегічним об'єктом для інвестицій. Раніше на цьому практично не акцентувалася увага, але зараз процес набирає обороти.

Навіть не маючи точних даних по строках скасування мораторію, ЕБРР відкрив кредитну линиию в 75млн доларів для одного з українських банків, не дуже давно купленны одним з великих європейських холдингів.Ці гроші призначені, у першу чергу, для кредитів під заставу землі - притім 55% за межами Києва. Такі тенденції можна пояснити тільки впевненістю фінансистів у швидкому скасуванні мораторію. Непрямі станові схеми - один з видів одержання повного контролю над землею.

І питання вже встає про те, хто буде володіти землею - місцева еліта, або іноземна. Війна за землю тільки починається.

Подивiться також:
1. Розвиток земельного ринку в Київському регіоні
2. У погоні за ціною на землю
3. Ринок це обмін приватного права на фінансові активи.
4. Джек-пот. Ризик або надприбуток?
5. Будівництво індивідуального житла стає більше популярним
6. Заміське життя - чи виправдано це?
7. Життя в Києві... Купити землю - це вихід?
8. Інвестиції в землю України - чи перспективно це?
9. Скасування мораторію або земельний банк?